Symptomer på irriteret tyktarm

2 år siden |  0 comments  |  Bøvl med maven

Symptomerne ved irriteret tyktarm kan være forskellige fra person til person, og nogle oplever ikke alle symptomerne. De hyppigste symptomer er perioder hvor du kan mærke smerter i maven. Der kan være oppustethed i større eller mindre grad, og oftest vil afføringsmønstret også ændre sig og blive forstyrret. Mange oplever f.eks. at de går meget hyppigere på toilettet, har vanskeligere ved at holde på afføringen, og at de har mindre tid fra trangen melder sig til at det kommer ud.

For at uddybe kan det være at man


  • Oplever at man har svære smerter i maven, og at smerterne måske forsvinder når man har haft afføring.

  • At man kan føle sig meget oppustet og maven kan være helt udspilet og nærmest “ved at sprænges”.

  • Når luften forlader maven lugter den meget meget fælt, og meget værre end man kan mindes at den har gjort tidligere.

  • Afføringen kan være meget slimet. Vær her opmærksom på at slimet godt kan se lidt underligt ud, men at det ikke må være blod. Har du blod i afføringen (som ikke kommer fra rifter i endetarmen) bør du kontakte din læge.

  • Din afføring kan ændre karakter. Den kan f.eks. pludselig blive meget fast, eller blive meget løs og slimet. Men den er i hvert fald ikke normal, og det at den ændrer sig gør at der er noget galt.

  • Man kan være udsat for det man kalder for morgenløberi, hvor man hele tiden “løber ud” på toilettet fordi man tit skal, men ikke sådan får tømt helt ud.Hvem stiller diagnosen irriteret tyktarm?


Det er oppe hos lægen at du får stillet diagnosen om irriteret tyktarm. Lægen vil undersøge dig og snakke med dig, og måske også tage blodprøver eller lave en kikkertundersøgelse.

Til sidst vil lægen så stille diagnosen irritabelt tyktarm, hvis ikke der er andet galt.

Kan mine symptomer skyldes andre ting?


Generelt ubehag i maven kan skyldes mange ting. Det kan f.eks. være stress,intolerancee over for visse fødevarer, f.eks. mælk, eller andre ting.

Du kan også godt have et eller flere af ovenstående symptomer i mindre grad uden at der decideret er tale om irriteret tyktarm, men bare er tale om uro og ubehag i maven, enten forbigående eller fordi du spiser noget du ikke kan tåle.

Har du ovenstående symptomer i længere tid er det dog sandsynligt at du har irritabel tyktarm. Sørg dog for at få det bekræftet hos lægen for at være sikker på hvad du har med at gøre, og for at sikre at symptomerne ikke dækker over andre sygdomme.

Hvad kan jeg gøre hvis jeg får diagnosen?


Der findes i dag ikke nogen behandling mod irriteret tyktarm. Der er dog nogle ting du selv kan gøre for at få det bedre. Én af disse ting er at undgå at spise mad der indeholder FODMAPs, som er forskellige former for kulhydrater og sukkerarter. Lige præcis FODMAPs kan folk med irritabel tyktarm ikke så godt tåle, og fjerner du dem fra kosten forbedrer du din mave kraftigt.

Du kan læse mere om FODMAPs her.

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

low fodmap diet

Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Low FODMAP Diet sætter en stopper for: Irriteret tyktarm – Kuren virker der hvor lægerne har givet op Luft i maven – Nu behøver du ikke længere frygte sociale sammenhænge Smerter og ubehag – Low FODMAP Diet giver dig ro i maven igen på 4-8...

Hvornår kan man forvente resultater på Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Når du går i gang med Low FODMAP Diet (som du kan læse mere om her) er du sikkert meget spændt på at høre hvornår resultaterne begynder at komme. Hvornår smerten og ubehaget stopper, og du kan vende tilbage til et ”normalt” liv. Fra du helt stopp...

Luft i maven

By dengodekur.dk

Luft i maven er en lidelse som rammer de fleste danskere fra tid til anden. Men for nogle er det desværre permanent. At have luft i maven er meget ubehageligt - det gør ondt, kan være svært at bevæge sig, og man prutter ofte og ukontrollabelt hvilke...