Oppustet mave og smerter

2 år siden |  0 comments  |  Bøvl med maven

Mange vil kende til at man nogle gange føler sig oppustet, og for nogle kan oppustet mave også hænge sammen med rigtig store smerter. Man bliver simpelthen bare helt pustet op, og maven føles som om den er ved at eksplodere.

Smerterne kan være så kraftige at man helt “krøller sammen” på sofaen eller sengen og ligger i fosterstilling mens man holder sig på maven. Man kan også tro at nogle mavesmerter er hjerteproblemer, så kraftige kan de være. Smerterne er meget skarpe og kan være sådan lidt krampe-agtige. De kan være forskellige steder i maven, og kan flytte sig rundt.

Måske skal du søge læge?


Hvis du ofte har smerter i maven kan det være en god ide at få en konsultation hos egen læge. Som regel vil der ikke være noget galt, men mavesmerter kan godt skyldes en sygdom, og så er det bedre at få det tjekket. Om ikke andet så fordi at du med ro i sindet kan vide at du ikke fejler noget farligt. Din læge vil også kunne komme med gode råd til hvordan du håndterer smerterne og oppustetheden.

Gåde råd mod smerterne


For det første skal man sørge for at drikke godt med vand så maven har noget væske at arbejde med. Den gængse tommelfingerregel er at man skal drikke 2 liter væske i løbet af dagen, men har man problemer med maven er det en rigtig god ide at drikke mere end det.

Dernæst skal man ikke forsøge at tænke på omgivelserne, men lade kroppen gøre som kroppen vil. Det vil sige at hvis du skal prutte, ja så må du slå en prut, skal du bøvse skal den bare ud, og skal du optage toilettet en halv time efter I har spist, ja så er det det du må gøre. At forsøge at begrænse kroppen fordi man synes at eventuelle lyde og lugte er pinlige er ikke godt for smerterne.

Der findes også flere former for håndkøbsmedicin som hævder at hjælpe mod mavesmerter og oppustet mave. Det er meget forskelligt hvordan folk reagerer på det, nogle oplever at det ene produkt virker, nogle får ikke resultater med det første produkt men med nogle af de andre og nogle kan tage det hele uden at det på nogen måde lindrer maven. Snak med dit lokale apotek om hvilke muligheder der er, og har du lavet en aftale med lægen kan du også snakke med ham/hende om det.

Spis ikke FODMAPs


Her på falderebet vil det også være på sin plads at nævne FODMAPs - det er næsten umuligt at snakke om oppustet mave uden at gøre det. FODMAPs er nogle kulhydrat- og sukkerarter som nogle mennesker har meget svært ved at få gennem maven. Når maven arbejder med det produceres der nemlig en masse luft, og så kan resultatet bl.a. være oppustet mave.

Ved at undgå at spise FODMAPs kan man på den måde undgå en masse af de smerter man har, og på sigt helt komme af med oppustet mave. Du kan læse mere om Low FODMAP Diæten her.

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

low fodmap diet

Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Low FODMAP Diet sætter en stopper for: Irriteret tyktarm – Kuren virker der hvor lægerne har givet op Luft i maven – Nu behøver du ikke længere frygte sociale sammenhænge Smerter og ubehag – Low FODMAP Diet giver dig ro i maven igen på 4-8...

Hvornår kan man forvente resultater på Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Når du går i gang med Low FODMAP Diet (som du kan læse mere om her) er du sikkert meget spændt på at høre hvornår resultaterne begynder at komme. Hvornår smerten og ubehaget stopper, og du kan vende tilbage til et ”normalt” liv. Fra du helt stopp...

Luft i maven

By dengodekur.dk

Luft i maven er en lidelse som rammer de fleste danskere fra tid til anden. Men for nogle er det desværre permanent. At have luft i maven er meget ubehageligt - det gør ondt, kan være svært at bevæge sig, og man prutter ofte og ukontrollabelt hvilke...