Oppustet mave og kost

1 år siden |  0 comments  |  Bøvl med maven

De fleste har en eller anden ide om at oppustet mave kan hænge sammen med kosten, men præcist på hvilken måde er man ikke helt klar over. Det kan du læse i denne artikel, og også få gode råd til hvordan du selv kan tilrettelægge din kost sådan at du mindsker oppustet mave.

For at gøre en lang historie kort kan oppustet mave komme fra af at man har svært ved at nedbryde en eller flere typer af fodmaps, som er en række forskellige former for kulhydrater og sukkerarter. For at modvirke dette kan man spise efter en speciel diæt som kendes som low fodmap diet, som du kan læse mere om her.

Hvilken kost giver særlig oppustet mave?


De fleste af os har jo hørt at kost som f.eks. bønner og kål giver meget luft i maven, og særligt disse fødevarer skal man undgå hvis man kæmper med oppustet mave som følge af sin kost.

Dette gælder alle former for bønner, det vil sige også morgenmadsklassikeren baked beans, og de ofte brugte kidneybønner. Skal man absolut bruge bønner kan det anbefales at udbløde dem i lang tid da de så mister (i hvert fald noget af) det der giver oppustet mave.

Også kål skal man undgå, og selv om der er forskel på de forskellige typer kål, anbefales det for en sikkerheds skyld at man undgår alle typer for kål.

Der er mange andre former for fødevarer der indeholder fodmaps og kan give oppustet mave, disse kan du alle læse om i e-bogen. Ud over ovennævnte skal man f.eks. undgå hvedeprodukter i sin kost, ligesom der også er en række frugter og grøntsager som ikke er gode for maven.

Identificer den dårlige kost


Ikke alle maver er ens, og der vil typisk være nogle former for fødevarer som man reagerer voldsommere på end andre. Hvis man allerede nu har nogle mistænkte kan man prøve at at spise 2 nogenlunde ens måltider hvor man kun ændrer én fødevare og så notere forskellen i sin oppustethed. Det kan f.eks. være en kødsovs hvor man ikke tilsætter løg og hvidløg (som også indeholder fodmaps og derfor kan give oppustet mave). Har man det bedre i maven efterfølgende end man normalt har efter en omgang kødsovs kan man altså gå ud fra at løg og hvidløg er det der giver oppustetheden, og efterfølgende fjerne disse fra sin kost.

Dette kan man så gentage igen og igen indtil man efterhånden har fået identificeret alle de forskellige fødevarer som er med til at give en oppustet mave. Husk at vær grundig, og tag gerne udgangspunkt i fødevarelisterne i e-bogen så du er sikker på at få alle de forskellige dele af kosten med.

Andre grunde til oppustet mave


Selv om kost kombineret med en naturlig sart mave oftest er det der giver oppustetheden kan der også ligge andre grunde bag. Det kan være en sygdom, eller som en reaktion på noget medicin man har taget. Er du i tvivl om du er syg, eller har du prøvet rådene i Low FODMAP Diet e-bogen i 8 uger uden bedring bør du kontakte egen læge for en sikkerheds skyld.

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

Oppustet mave

By dengodekur.dk

Oppustet mave er en lidelse hvor maven bliver oppustet. Man kan tydeligt selv mærke det, og ofte kan man også rent fysisk se at maven bliver oppustet. Lidelsen kan være ekstremt ubehageligt, og også smertefuldt. Oppustet mave kan komme af mange forsk...

Luft i maven om morgenen

By dengodekur.dk

Luft i maven om morgenen er noget de fleste kender til. Efter en god lang nats soveri er tarmene klar til kamp, og det der har ligget og brygget hele natten skal ud. Her får du et par tips til at klare den megen luft: Bemærk - hvis du tit har luft...

Low FODMAP - diætist eller ej?

By dengodekur.dk

Du har sikkert læst en masse om Low FODMAP Diæten og hørt alt om hvor god den er til at lindre smerter og uro i maven. Men du har måske også hørt alt om hvordan diæten kan være besværlig at følge eller helt uforståelig (især hvis du har læst på nette...