Oppustet mave hele tiden

2 år siden |  0 comments  |  Bøvl med maven

For mange mennesker med oppustet mave er det noget der lidt kommer og går - særligt om morgenen og aftenen er der ekstra meget luft, men er man heldig er der lidt mere ro på i løbet af dagen. Det er dog ikke alle der har det sådan, og for nogle vil virkeligheden være at de har oppustet mave hele tiden. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Hele tiden og med udsving


Man kan også være så uheldig at man oplever at man både har oppustet mave hele tiden, OG har ekstra smerter enten morgen eller aften eller begge dele. Sådan en situation kan være meget ubehagelig og det er fuldt forståeligt at man vil gøre så meget som muligt for at lindre smerterne.

Snak med din læge


Har du hele tiden oppustet mave kan det være en rigtig god ide at tage forbi din egen læge til en konsultation hvis du ikke allerede har været det. Som regel er oppustet mave ikke farligt (men stadig ekstremt ubehageligt), men der kan godt være nogle andre symptomer som sammen med oppustetheden kan skyldes en sygdom. Det er altid godt at få tjekket, så føler du at oppustetheden har været konstant i mere end 24 timer bør du ringe til egen læge for en sikkerheds skyld.

Måske skyldes det din kost


Man har får nylig (inden for de sidste par år) fundet ud af at nogle mennesker har svært ved at nedbryde fødevarer der indeholder FODMAPs. Man ved ikke hvorfor det er tilfældet, men rigtig mange, op mod 20% har problemer med det i større eller mindre grad. Spiser du mange fodmaps uden at vide det (og hvor skulle du også vide det fra) kan det være grunden til at din mave hele tiden er pustet op.

Der findes en diæt hvor man udelader fodmaps, og den hjælper langt de fleste med oppustethed. Den hedder low fodmap diet og den kan du læse mere om her.

Er der andet man selv kan gøre?


Ud over at snakke med lægen for at udelukke sygdom og begynde med at spise fodmap kost er der også nogle ting som du selv kan gøre for at hjælpe maven.

Det første er at begynde at drikke masser af helt almindeligt postevand uden brus. Du skal som minimum drikke to liter om dagen, men du må meget gerne drikke meget mere, f.eks. 4 liter. Det hjælper nemlig maven til at arbejde, hvilket gør den mindre oppustet.

Og så er det også vigtigt at maven kommer i bevægelse. Det kan være rigtig ubehageligt hvis man er meget oppustet og har mange smerter, men motion hjælper maven til at gøre det den skal. Har du for mange smerter til det helt store træningsprogram og er det for uoverskueligt at løbe en tur er det også okay, men en halv times gåtur om dagen kan det godt blive til. Gerne delt ud på 3*10 minutter så maven får rørt sig i løbet af hele dagen. Har du mulighed for at dyrke mere er det selvfølgelig super, men 30 min er et minimum.

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

low fodmap diet

Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Low FODMAP Diet sætter en stopper for: Irriteret tyktarm – Kuren virker der hvor lægerne har givet op Luft i maven – Nu behøver du ikke længere frygte sociale sammenhænge Smerter og ubehag – Low FODMAP Diet giver dig ro i maven igen på 4-8...

Hvornår kan man forvente resultater på Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Når du går i gang med Low FODMAP Diet (som du kan læse mere om her) er du sikkert meget spændt på at høre hvornår resultaterne begynder at komme. Hvornår smerten og ubehaget stopper, og du kan vende tilbage til et ”normalt” liv. Fra du helt stopp...

Luft i maven

By dengodekur.dk

Luft i maven er en lidelse som rammer de fleste danskere fra tid til anden. Men for nogle er det desværre permanent. At have luft i maven er meget ubehageligt - det gør ondt, kan være svært at bevæge sig, og man prutter ofte og ukontrollabelt hvilke...