Oppustet mave om aftenen

2 år siden |  0 comments  |  Bøvl med maven

Mange mennesker lider af oppustet mave, og for langt de fleste er det værst om aftenen eller om morgenen. I denne artikel kan du læse om hvorfor oppustet mave kan føles ekstra slemt om aftenen, og læse om hvad du kan gøre for at lindre det.

Aftenen er værst:


Efter en lang dag i bevægelse får maven endelig tid til at slappe af om aftenen. Det kan være i sengen eller foran fjernsynet at man endelig får ro på, og maven får tid til at gøre sit. Desværre har man når man har oppustet mave svært ved at bearbejde maden ordentligt (det der sker er at nedbrydelsen af fødevarer producerer en masse ekstra luft som maven så efterfølgende skal finde ud af at komme af med). Og når maven så får ro til at bearbejde maden, så kommer luften, og med den også oppustetheden og smerterne.

Som regel har man også spist en god aftensmåltid umiddelbart inden, og maven vil derfor have ekstra meget at arbejde med - med ekstra meget luft til følge.

Hvad kan du gøre?


Når nu du ved at smerterne kommer af at maven slapper af kan det være tillokkende at forsøge at holde sig i konstant bevægelse. Droppe fjernsynet og i stedet gå en lang tur. Du kan bare ikke holde dig i bevægelse hele tiden, og hvis du bevæger dig hele aftenen udskyder du bare problemet til du går i seng - og så kommer smerterne bare der i stedet.

Men at gå en tur efter maden er ikke nogen dum ide. Bevægelsen kan sørge for at maven kommer godt i gang, og kan hjælpe en lille smule ift. hvis man lagde sig på sofaen lige efter den sidste bid var slugt.

Derudover skal du sørge for at spise dit aftensmåltid langsomt. Tyg bidderne godt, så du allerede har gjort en del af mavens arbejde og nedbrudt maven så meget som tænderne nu kan. Sørg også for at holde munden godt lukket når du spiser. Sluger du maden eller har munden for meget åben mens du spiser kommer der luft ned i maven, og på bliver den bare endnu mere oppustet.

Og endelig skal du sørge for at drikke masser af vand i løbet af aftenen, da det også kan hjælpe maven til at fordøje maden ordentligt.

Et sidste råd er at du skal passe på FODMAPs. Det er nemlig nogle kulhydrater og sukkerarter som findes i en række forskellige fødevarer, og som er svære at fordøje. Og det der sker når man fordøjer dem er at maven producerer ekstra meget luft. Man bør så vidt som muligt undgå FODMAPs hele dagen, men især hvis man til aftensmåltidet har spist (som regel ganske uforvarende da men ikke ved hvilken mad FODMAPs findes i) vil den oppustede mave være ekstra slem om aftenen.

Hvis du vil undgå FODMAPs kan du med fordel læse vores e-bog om low fodmap diet. Her kan du se hvilke fødevarer der indeholder FODMAPs og som man derfor bør undgå, og få gode råd og information om hvordan man kommer i gang med diæten.

Er du som de fleste andre danskere kan denne diæt ikke bare afhjælpe din oppustede mave om aftenen, men faktisk helt fjerne den - hele dagen, alle ugens dage, året rundt. Og det er jo ikke så skidt endda.

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

low fodmap diet

Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Low FODMAP Diet sætter en stopper for: Irriteret tyktarm – Kuren virker der hvor lægerne har givet op Luft i maven – Nu behøver du ikke længere frygte sociale sammenhænge Smerter og ubehag – Low FODMAP Diet giver dig ro i maven igen på 4-8...

Hvornår kan man forvente resultater på Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Når du går i gang med Low FODMAP Diet (som du kan læse mere om her) er du sikkert meget spændt på at høre hvornår resultaterne begynder at komme. Hvornår smerten og ubehaget stopper, og du kan vende tilbage til et ”normalt” liv. Fra du helt stopp...

Luft i maven

By dengodekur.dk

Luft i maven er en lidelse som rammer de fleste danskere fra tid til anden. Men for nogle er det desværre permanent. At have luft i maven er meget ubehageligt - det gør ondt, kan være svært at bevæge sig, og man prutter ofte og ukontrollabelt hvilke...