Oppustet mave

2 år siden |  0 comments  |  Bøvl med maven

Oppustet mave er en lidelse hvor maven bliver oppustet. Man kan tydeligt selv mærke det, og ofte kan man også rent fysisk se at maven bliver oppustet. Lidelsen kan være ekstremt ubehageligt, og også smertefuldt. Oppustet mave kan komme af mange forskellige grunde, men oftest skyldes det at man har for meget luft/gas i maven. Som regel hænger dette sammen med laktoseallergi, irritabel tyktarm eller en særlig overfølsomhed over for FODMAPs.

Er det tilfældet kan man heldigvis selv gøre en masse for at forbedre maven. Der er faktisk lavet en hel diæt til folk med oppustet mave. Den hedder Low FODMAP Diet og går ud på at du udelader de fødevarer der giver luft i maven. Typisk vil det fjerne den oppustede mave på 4-8 uger, og mange oplever forbedringer allerede efter første uge på diæten.


Oppustet mave kan spises væk


Som nævnt har man lavet en diæt til folk med oppustet mave. Oprindeligt blev den udviklet til folk der havde gluten-allergi, men man fandt ud af at den virkede specielt godt til folk der havde irriteret tyktarm og var meget oppustede. Kuren hedder Low FODMAP Diet og går ud på at man fjerner de såkaldte FODMAPs fra kosten.

FODMAP er en forkortelse for en række kulhydrater og sukkertyper som kroppen har svært ved at nedbryde uden at skabe en masse gas. Spiser man for mange FODMAPs og har en ømtålelig mave får man derfor meget af den smertefulde luft i maven. Ved udelukkende at spise Low FODMAP kost vil man kunne fjerne smerterne og ubehaget og igen få ro på maven.

Hvordan kommer oppustet mave


Oppustet mave kan skyldes mange forskellige ting. Når vi spiser kommer der automatisk luft med ned i maven, specielt hvis man spiser hurtigt og ”sluger maden”. Derudover kommer der meget luft i maven når specifikke kulhydrater nedbrydes. Derudover er der en række sygdomme som i større eller mindre grad kan give luft i maven. Antibiotika og andre former for medikamenter kan også være med til at puste en op.

Hvis du oplever at din mave er oppustet i mere end 24 timer i træk bør du kontakte egen læge. Ligeledes bør du kontakte egen læge for en grundigere udredning hvis ikke nedenstående råd hjælper på din oppustede mave.

Hvad kan man selv gøre


Ud over at spise efter Low FODMAP Diet som nævnt tidligere er det vigtigt at du sørger for at drikke masser af rent vand. Rent vand understøtter nemlig en lang række af de funktioner i kroppen som nedbryder fødevarer, og en mangel på væske i kroppen vil derfor unægtelig medføre maveproblemer og luft i maven. Døjer du med problemer med maven, næsten uanset hvilke, er et godt råd derfor at sørge for at drikke en masse vand.

Sørg for at drik en liter mere om dagen end du gør nu (brug halvlitersflasker til at holde styr på dit indtag) dog som absolut minimum 2 liter, men meget gerne mere.   Derudover vil kost med et højt fedtindhold også føre til oppustethed. Vælg derfor lightprodukter når det er muligt, og skær ned på fedtet, f.eks. ved at undlade at smøre brødet. Mælkeprodukter kan også give oppustedhed, specielt hvis du i en eller anden grad lider af laktose-intolerance.

Mange danskere er let intolerante uden at vide det, så hvis du har maveproblemer så prøv at læg mærke til om der er sammenhæng med hvornår du spiser mælkeprodukter (mælk, ost, smør mm.) og hvornår du er ekstra oppustet. Hvis du følger ovenstående råd (low fodmap, masser af vand, skærer ned på fedtet) og stadig oplever at maven gør vrøvl bør du kontakte egen læge for en grundigere udredning af årsagen.


Vores artikler om oppustethed:Mere information om oppustet mave


Hvis du søger mere information om oppustet mave kan du kigge på følgende sider:

https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/mave-og-tarm/sygdomme/tyktarm/luft-i-maven/
http://www.apoteket.dk/Spoerg%20apoteket/Stil%20spoergsmaal/Mave%20og%20tarm/Oppustet%20mave.aspx

http://www.sundhedslex.dk/oppustet-mave.htm
http://www.netdoktor.dk/brevkasser/arkiv/201694/hvorfor-er-jeg-altid-oppustet.htm

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

low fodmap diet

Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Low FODMAP Diet sætter en stopper for: Irriteret tyktarm – Kuren virker der hvor lægerne har givet op Luft i maven – Nu behøver du ikke længere frygte sociale sammenhænge Smerter og ubehag – Low FODMAP Diet giver dig ro i maven igen på 4-8...

Hvornår kan man forvente resultater på Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Når du går i gang med Low FODMAP Diet (som du kan læse mere om her) er du sikkert meget spændt på at høre hvornår resultaterne begynder at komme. Hvornår smerten og ubehaget stopper, og du kan vende tilbage til et ”normalt” liv. Fra du helt stopp...

Luft i maven

By dengodekur.dk

Luft i maven er en lidelse som rammer de fleste danskere fra tid til anden. Men for nogle er det desværre permanent. At have luft i maven er meget ubehageligt - det gør ondt, kan være svært at bevæge sig, og man prutter ofte og ukontrollabelt hvilke...