Luft i maven af rugbrød

2 år siden |  0 comments  |  Bøvl med maven

Rugbrød er noget af det mest kernedanske vi kan forestille os, og de fleste af os er vokset op med en overbevisning om at rugbrød må være sundheden selv. Ja nogle gange kan vi slet ikke forestille os hvordan de I andre lande kan komme helskindet igennem livet når ikke de har det mørke brød.

Alligevel kan man på facebook læse folks undrende opslag om deres erfaringer med ondt i maven efter rugbrød - kan det virkelig være rigtigt at rugbrød ikke er så godt for kroppen som man skulle tro?

>>> Læs også: Luft i maven om morgenen

Det kan være opslag som

“jeg får simpelthen så ondt i maven når jeg har spist frokost. Jeg troede det var pga. det pålæg jeg brugte men nu har prøvet at spise min rugbrødsmad med noget helt andet pålæg som jeg VED at jeg ikke får ondt i maven af, og det gør stadig lige ondt. Kan det være rugbrødet der gør det?”

>>> Læs også: Luft i maven om morgenen

“Hvilken slags rugbrød spiser I? Jeg køber som regel [mærke slettet] men nu er jeg begyndt at komme i tvivl om det er det som giver mig luft i maven. Har I oplevet det samme?”

“Altså nu har jeg oplevet noget underligt jeg ville dele med jer herinde. Har skrevet ned hvad jeg har spist og hvordan jeg havde det i løbet af ugen og kan se at når jeg har spist rugbrød til frokost har jeg haft ekstra meget luft i maven og også lidt ondt bagefter, men de dage jeg har spist salat eller varm mad har jeg ikke mærket noget. Kan det være rugbrød der gør det? Jeg troede det var så sundt? Andre der har oplevet noget ligesom det her?”

Kan man få luft i maven af rugbrød?


Du kan sagtens få luft i maven af rugbrød. Det skyldes at rugbrød indeholder fodmaps, som en stor del af danskerne har svært ved at nedbryde (hvor mange er lidt usikkert, man regner med 10-20% der har svært ved det i større eller mindre grad).

Det der sker er at når kulhydraterne nedbrydes i maven dannes der luft - har man ubalance i maven kan dette være ekstremt ubehageligt, men også folk der ikke har problemer med fodmap kost kan opleve at få luft i maven af rugbrød - det er bare sjældent at de spiser det i mængder hvor det kan mærkes.

Så ja - alle kan få luft i maven og mavekneb efter rugbrød, hvor meget der skal til skifter bare fra person til person.

>>> Læs også: Luft i maven - hvad skal jeg spise?

Hvad kan man gøre ved det?


Til at starte med skal du holde op med at spise rugbrød, i hvert fald for en periode. Måske kan du - hvis du er heldig - senere langsomt gen-introducere det i din kost og på den måde ende med at kunne spise rugbrød i små mængder igen. Det var første skridt.

Derefter skal du begynde at kigge på din kost i et større perspektiv. Hvis du får luft i maven efter at have spist rugbrød får du det måske også efter at have spist andre fødevarer - hvis du tænker godt efter? Det kan være at du har brug for at fjerne fodmap-fødevarer fra din kost. Alt dette (og hvordan du re-introducerer dem i din kost igen) kan du læse mere om i Low FODMAP Kost - få ro i maven e-bogen.

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

low fodmap diet

Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Low FODMAP Diet sætter en stopper for: Irriteret tyktarm – Kuren virker der hvor lægerne har givet op Luft i maven – Nu behøver du ikke længere frygte sociale sammenhænge Smerter og ubehag – Low FODMAP Diet giver dig ro i maven igen på 4-8...

Hvornår kan man forvente resultater på Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Når du går i gang med Low FODMAP Diet (som du kan læse mere om her) er du sikkert meget spændt på at høre hvornår resultaterne begynder at komme. Hvornår smerten og ubehaget stopper, og du kan vende tilbage til et ”normalt” liv. Fra du helt stopp...

Luft i maven

By dengodekur.dk

Luft i maven er en lidelse som rammer de fleste danskere fra tid til anden. Men for nogle er det desværre permanent. At have luft i maven er meget ubehageligt - det gør ondt, kan være svært at bevæge sig, og man prutter ofte og ukontrollabelt hvilke...