Irriteret tyktarm og kvalme - 5 gode råd

2 år siden |  0 comments  |  Bøvl med maven

Irriteret tyktarm er en meget ubehagelig lidelse hvor man oplever smerter i maven og hyppige besøg til toilettet. Er man en af dem som også får kvalme oveni kan det blive helt ubærligt. Derfor har vi samlet vores bedste tips til at få bugt med kvalmen oven i maveirritation.

Tip nummer et - Undlad at spise FODMAPs.


Dette tip kan ikke kurere kvalmen her og nu - så sidder du lige nu med voldsom kvalme så spring videre ned på siden. Men med så mange positive historier kan vi ikke lade være med at nævne det. Folk med irriteret tyktarm har nemlig rigtig svært ved at nedbryde FODMAPs, og spiser man fodmap-rig mad (som kan være alt muligt lige fra uskyldigt udseende vandmeloner til hvedemel og løg) får man ekstra meget ondt i maven, og har man kvalme bliver den også ekstra slem.

At undgå fodmaps er ikke som sådan svært, men det kræver at man sætter sig lidt ind i det. TIl gengæld er resultaterne fantastiske.

Vi har skrevet en e-bog om emnet og lavet en kort introduktionsvideo som på et minut forklarer hvad det går ud på. Du finder begge dele her.

Tip nummer to - frisk luft gør godt


Sidder du med kvalme er frisk luft altid et godt bud på noget der kan gøre det bedre. Hvis du ikke kan forlade lejligheden (f.eks. fordi du skal være tæt på et toilet) så åben vinduet og sæt dig i vindueskarmen og sørg for at få så meget frisk luft ind som muligt. Undgå dog at “sluge” luften - problemet er luft i maven så det skal vi ikke have mere af!

>>> Læs også: Symptomer på irriteret tyktarm

Tip nummer tre - bevægelse er vigtigt


Her må man prøve sig lidt frem - nogle har rigtig godt af at røre sig lidt mens det hos andre fremprovokerer opkast, hvilket selvfølgelig ikke er særlig rart. Prøv dig frem. Men hvis din kvalme kommer umiddelbart efter du har spist kan det være at tarmene og maven har brug for lidt hjælp til at komme i gang med fordøjelsen. Her kan det hjælpe at bevæge sig lidt, gå op og ned af nogle trapper, bukke dig forover og nå tæerne osv., og på den måde sørge for lidt stimulering til maveregionen.

Tip nummer fire - vil det ud skal det ud


Det kan være fristende at forsøge at holde på prutter og bøvser, især hvis man er i selskab med andre. Men hvis det vil ud, så lad det komme ud. Det gælder både hvis du skal slå en bøvs, en prut, eller hvis du trænger til at gå på toilettet et par gange. At forsøge at holde det inde hjælper ikke noget, så ud med det.

Tip nummer fem - husk vandet


Generelt set drikker vi danskere alt for lidt. Man plejer at sige to liter om dagen, men har man problemer med maven og irritabel tyktarm bør man drikke endnu mere. Har du kvalmen nu så tag en stor tår vand, og sørg for at drikke 4 liter i morgen. Det kræver lidt tilvænning at drikke så meget, men din krop har godt af at du får det gjort.

>>> Læs også: Diæt til irriteret tyktarm

Det var vores bedste råd til at klare kvalmen. Har du selv et godt råd som du bruger når du har kvalme? Så send det meget gerne til os så vi kan putte det på listen så mange kan få glæde af det.

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

low fodmap diet

Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Low FODMAP Diet sætter en stopper for: Irriteret tyktarm – Kuren virker der hvor lægerne har givet op Luft i maven – Nu behøver du ikke længere frygte sociale sammenhænge Smerter og ubehag – Low FODMAP Diet giver dig ro i maven igen på 4-8...

Hvornår kan man forvente resultater på Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Når du går i gang med Low FODMAP Diet (som du kan læse mere om her) er du sikkert meget spændt på at høre hvornår resultaterne begynder at komme. Hvornår smerten og ubehaget stopper, og du kan vende tilbage til et ”normalt” liv. Fra du helt stopp...

Luft i maven

By dengodekur.dk

Luft i maven er en lidelse som rammer de fleste danskere fra tid til anden. Men for nogle er det desværre permanent. At have luft i maven er meget ubehageligt - det gør ondt, kan være svært at bevæge sig, og man prutter ofte og ukontrollabelt hvilke...