Irriteret tyktarm behandling

2 år siden |  0 comments  |  Bøvl med maven

Utroligt mange danskere lider hver dag med følgerne er irriteret tyktarm. Med smerter og ubehag. Med overproduktion af luft. Med rædslen for at skulle styrte på toilettet med få øjeblikkes varsel. Læser man på facebook ser man hurtigt folks forståelige desperation

“kom nu kom nu ER DER IKKE SNART NOGEN DER LAVER EN KUR MOD IRRITERET TYKTARM!?! Jeg er simpelthen så træt af hvor meget det påvirker mit liv. Det kan da ikke være rigtigt at mit sociale liv skal stoppe i en alder af 30?”

“Jeg fik pludselig maveproblemer og diagnosen irriteret tyktarm, selvom jeg hele mit liv ellers aldrig har haft problemer med maven. Jeg tænkte at det skulle nok løse sig men nu finder jeg ud af at der ingen kur er? Det kan da ikke være rigtigt at der ikke findes en behandling for noget så ubehageligt? Jeg kan da ikke opholde mig indenfor 200 meter af et toilet resten af mit liv.”

Sådan kunne man blive ved og ved. Irriteret tyktarm er en slem slem lidelse.

>>> Læs også: Irriteret tyktarm - 7 fødevarer du skal undgå i din kost

Hvad er irriteret tyktarm helt præcist


Irriteret tyktarm, også kendt som irritabel tyktarm er en form for fællesbetegnelse for en række mave-tarm lidelser som ikke er helt præcist defineret, men er ufarlige. Det vil sige at hvis du har ufarlige maveproblemer som ikke skyldes en decideret sygdom vil du som regel blive diagnosticeret med irriteret tyktarm. Man mener at op mod hver 5. kvinde og hver 10. mand har mave-tarm problemer i større eller mindre grad, så selvom emnet ikke er noget man taler om er det ret udbredt. Du kan læse mere om det på vores side om irriteret tyktarm.

Ingen kendt behandling


Der er desværre ingen kendt irriteret tyktarm behandling. Det skyldes formentlig to ting. Dels er lidelsen ufarlig, og man har derfor ikke været “tvunget” til at finde en behandling på samme måde som man har det til f.eks. diabetes og andre potentielt livstruende sygdomme. Uanset hvor ubehagelig den ellers måtte være. Det var den ene grund.

Den anden grund er - tror vi - at lidelsen dækker over så mange forskelligartede sygdomme så det kan være svært at finde én behandling der hjælper alle. Nogle reagerer måske positivt på medicinen mens andre ikke ser nogen forbedring eller måske endda får det værre, og på den måde er det svært at producere en medicin som kan sælges aktivt som en behandling for irritabel tyktarm.

>>> Læs også: Irriteret tyktarm og kvalma - 5 gode råd

FODMAP diet kan være vejen frem


Der er dog indenfor de seneste år begyndt at ske en udvikling efter at australske forskere har udviklet noget de kalder Low FODMAP Diet. Heller ikke den er en mirakelkur mod irriteret tyktarm, men omkring 90 % oplever at den hjælper, så det er lige nu det absolut bedste bud på en decideret kur.

Du kan læse mere om diæten på vores side om Low FODMAP Diet.

Det som kuren - kort fortalt - går ud på er at fjerne fodmaps fra kosten. En fodmap bliver beskrevet mere specifikt på ovenstående link, men er noget som folk med irriteret tyktarm har svært ved at fordøje. Fjerner du fodmaps fjerner du derfor også årsagen til smerterne. Og det er jo ikke så galt.

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

low fodmap diet

Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Low FODMAP Diet sætter en stopper for: Irriteret tyktarm – Kuren virker der hvor lægerne har givet op Luft i maven – Nu behøver du ikke længere frygte sociale sammenhænge Smerter og ubehag – Low FODMAP Diet giver dig ro i maven igen på 4-8...

Hvornår kan man forvente resultater på Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Når du går i gang med Low FODMAP Diet (som du kan læse mere om her) er du sikkert meget spændt på at høre hvornår resultaterne begynder at komme. Hvornår smerten og ubehaget stopper, og du kan vende tilbage til et ”normalt” liv. Fra du helt stopp...

Luft i maven

By dengodekur.dk

Luft i maven er en lidelse som rammer de fleste danskere fra tid til anden. Men for nogle er det desværre permanent. At have luft i maven er meget ubehageligt - det gør ondt, kan være svært at bevæge sig, og man prutter ofte og ukontrollabelt hvilke...