Irriteret tyktarm

2 år siden |  0 comments  |  Bøvl med maven

Irriteret tyktarm (også nogle gange kendt som irritabel tyktarm) er den nye folkesygdom. Lægerne har givet op, og konsulterer man lægevidenskaben får man bare at vide at man må leve med sin irriterede tyktarm.
Heldigvis har forskerne ikke stoppet der hvor lægerne har givet op, og de har udviklet en diæt til irriteret tyktarm som kan bringe maven i ro på 4-8 uger. Den hedder Low FODMAP Diet, og på denne side kan du læse mere om irritabel tyktarm og hvordan FODMAP Diet kan hjælpe.
Irriteret tyktarm - Den nye folkesygdom


Irriteret tyktarm (på latin colon irritabile) er Danmarks nye folkesygdom, og man mener (ifølge Netdoktor) at omkring 10% af alle mænd og op mod 20% af alle kvinder lider af irritationer i tarmen i større eller mindre grad.

Irritabel tyktarm kan godt kaldes en "samlediagnose" da det som regel er en diagnose der gives når man har sikret sig at maveproblemerne ikke skyldes alvorlige ting. Symptomerne er dog så forskellige at man må sige at ikke to tilfælde er ens - det kommer både an på hvordan din maveflora er, hvad du spiser, om du dyrker motion, dit stressniveau og meget meget mere.

Grundlæggende set betyder irriteret tyktarm at din mave er i ubalance - ufarligt men meget meget ubehageligt.
Typiske symptomer på irriteret tyktarm:


Der er en række symptomer på irritabel tyktarm. Husk at mange af disse symptomer også godt kan dække over andre sygdomme, hvorfor det ikke er nok selv at konstatere at man har irriteret tyktarm, her bliver man nødt til at komme en tur til lægen. Man kan også godt have irriteret tyktarm uden at have alle symptomer.


Typiske symptomer kan være:


•    Man kan have kraftige mavesmerter, som måske forsvinder ved afføring
•    Man har hyppig afføring, men det føles ikke som om man får ”tømt færdig” hvorfor man hurtigt får trang igen. Mange har det især om morgenen, såkaldt ”morgenløberi”
•    Afføringen ændrer karakter og bliver enten mere fast eller mere løs end sædvanlig.
•    Der kan komme slim i afføringen (har du blod i afføringen bør du kontakte læge)
•    Maven vil ofte føles udspillet og oppustet, og måske har du kvalme (er det tilfældet har vi 5 gode råd mod irriteret tyktarm og kvalme)
•    Man har meget lugt i maven

Har du én eller flere af disse symptomer over en periode på over 4 uger har du måske irritabel tyktarm, og du bør tage kontakt til din læge for at få afklaret om symptomerne kan skyldes mere alvorlige sygdomme.


Hvorfor har lægen ikke en kur til irriteret tyktarm?¨


Har du været til lægen og fået konstateret irritabel tyktarm har du sikkert en lidt flad fornemmelse lige nu. Lægen plejer jo at have styr på det meste, og som regel får man noget medicin der fjerner problemet på et par uger. Men ikke med irriteret tyktarm. Her er der ingen kur.
Det skyldes først og fremmest at problemet er ufarligt. Meget ubehageligt, ja, men ufarligt. Derfor er det heller ikke kritisk vigtigt at der kommer en kur nu og her.
Dernæst er problemet meget kompliceret, og det er svært præcis at pege på hvad årsagerne skyldes, og at finde en behandling mod irriteret tyktarm der passer alle.
At behandlingen så er en række kost-råd og ikke bare en pille med medicin gør det jo ikke ligefrem nemmere.

Men heldigvis har australske forskere nu fundet på denne FODMAP Diet hvor man undgår FODMAPs i kosten. FODMAPs er en forkortelse for forskellige kulhydrat- og sukkertyper der findes i mange forskellige madvarer, f.eks. løg, æbler og mel.

De fleste kan godt tåle nogle af tingene (irriteret tyktarm er jo en kompliceret sag), men ved at starte på FODMAP Kost kan man få ro på maven, og så derefter langsomt re-introducere de forskellige fødevarer og se hvad man reagerer på.
Hvorfor har man først fundet FODMAPs nu?


Forskerne i Australien har været helt nede og pille ved de små bestanddele i maden, og det har man ikke haft hverken teknologien eller behovet for at gøre før nu. Der har nemlig heller aldrig været så mange der har haft irritabel tyktarm som nu.
Man finder hele tiden ud af mere om vores kost og flere og flere fødevarer bliver testet for FODMAPs - men da det er en kompliceret proces tager det lang tid at komme hele fødevarelisten igennem.
Men med en succesrate omkring 80 % har FODMAP Diæten bevist sit værd som kur for irritabel tyktarm.

Har du selv irritabel tyktarm så prøv FODMAP Diæten og få ro i maven på 4-8 uger - med fuld tilfredshed eller pengene igen.

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

low fodmap diet

Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Low FODMAP Diet sætter en stopper for: Irriteret tyktarm – Kuren virker der hvor lægerne har givet op Luft i maven – Nu behøver du ikke længere frygte sociale sammenhænge Smerter og ubehag – Low FODMAP Diet giver dig ro i maven igen på 4-8...

Hvornår kan man forvente resultater på Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Når du går i gang med Low FODMAP Diet (som du kan læse mere om her) er du sikkert meget spændt på at høre hvornår resultaterne begynder at komme. Hvornår smerten og ubehaget stopper, og du kan vende tilbage til et ”normalt” liv. Fra du helt stopp...

Luft i maven

By dengodekur.dk

Luft i maven er en lidelse som rammer de fleste danskere fra tid til anden. Men for nogle er det desværre permanent. At have luft i maven er meget ubehageligt - det gør ondt, kan være svært at bevæge sig, og man prutter ofte og ukontrollabelt hvilke...