Diæt til irriteret tyktarm

2 år siden |  0 comments  |  Bøvl med maven

Har man irriteret tyktarm er der en diæt man kan gå på for at afhjælpe problemet, en såkaldt irriteret tyktarm diæt. Den hedder Low FODMAP Diet, og den og irriteret tyktarm kan du læse mere om her.

Klik her for at gå direkte til Low FODMAP Diet e-bogen

Klik for at læse mere om irriteret tyktarm

Hvorfor hedder det en irriteret tyktarm diæt?


Diæten vi snakker om her blev oprindelig lavet til folk der ikke kunne tåle gluten. Det var nogle forskere fra Australien som begyndte at kigge på forskellige former for fødevarer. De fandt så ud af at der var en række fødevarer som folk med irritabel tyktarm ikke så godt kunne tåle, og de tilrettede så diæten. Og sådan kom den til at hedde irriteret tyktarm diæten. De fleste kender den dog som fodmap diæten eller fodmap kost.

Hvad går det ud på?


Diæten går kort og godt ud på at du skal undgå at spise fødevarer der indeholder fodmaps. Og hvad er en fodmap så? Det er enten en sukkertype eller kulhydrattype, og noget man kun kan se når man som forsker kigger på de forskellige bestanddele af en fødevare. Det er også derfor at diæten først er blevet opdaget nu, da man simpelthen ikke tidligere har haft så nemt ved at kigge så detaljeret på alle fødevarer.

Da fodmaps bliver identificeret nede på mikro-niveau kan du altså heller ikke “gætte dig til” eller “regne ud” hvilken type mad der er god og hvilken der ikke er, du bliver nødt til at kigge på de officielle fødevarelister, og oftest vil man blive overrasket. I vores e-bog finder du de senest opdaterede fødevarelister så du har noget at tage udgangspunkt i, samt opskrifter specielt til fodmap kuren og indkøbsguide.

Men hvordan hjælper det irriteret tyktarm?


Irriteret tyktarm er en fællesbetegnelse for en række forskellige tarm-problemer man ikke helt kan identificere, men som ikke er farlige. Fælles for dem er at tarmen er irriteret og der ikke skal så meget til at skabe smerter. Det der så sker når man spiser fodmaps er at når en fodmap bliver nedbrudt skabes der ekstra meget luft. Den luft sidder så og irriteret den i forvejen irritable og let smertede tarm, og det gør ondt. Folk med almindelig tarmflora opdager det ikke, men har man i forvejen ubalance i maven skal der ikke så meget til at gøre det værre. Det er også derfor at folk med irriteret tyktarm tit har oppustet mave, kvalme og meget luft i maven.

Behøver man have irriteret tyktarm for at gå på diæten?


Diæten er absolut ikke forbeholdt dem der har været oppe hos lægen og blive diagnosticeret med irritabel tyktarm. Den kan bruges af alle som har symptomer på irriteret tyktarm så som smerter eller ubehag i maven, eller som døjer med for meget luft eller oppustethed. Irritabel tyktarm diæten giver resultater på 4-8 uger (nogle gange allerede efter få dage), så er du i tvivl om hvorvidt diæten er noget for dig kan du altid prøve i en kortere periode og se om det hjælper. Det kan i hvert fald ikke skade.

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

low fodmap diet

Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Low FODMAP Diet sætter en stopper for: Irriteret tyktarm – Kuren virker der hvor lægerne har givet op Luft i maven – Nu behøver du ikke længere frygte sociale sammenhænge Smerter og ubehag – Low FODMAP Diet giver dig ro i maven igen på 4-8...

Hvornår kan man forvente resultater på Low FODMAP Diet

By dengodekur.dk

Når du går i gang med Low FODMAP Diet (som du kan læse mere om her) er du sikkert meget spændt på at høre hvornår resultaterne begynder at komme. Hvornår smerten og ubehaget stopper, og du kan vende tilbage til et ”normalt” liv. Fra du helt stopp...

Luft i maven

By dengodekur.dk

Luft i maven er en lidelse som rammer de fleste danskere fra tid til anden. Men for nogle er det desværre permanent. At have luft i maven er meget ubehageligt - det gør ondt, kan være svært at bevæge sig, og man prutter ofte og ukontrollabelt hvilke...